UI و UX چیست؟
رابط کاربری یا User Interface همان چیزی است که به عنوان ظاهر یک اپلیکیشن میشناسید. این که دکمهها، منو، شکل ظاهری و..… چگونه طراحی شدهاند، مفهوم رابط کاربری است. طراحی UI شامل ایجاد این عناصر و چیدمان آنها به شیوهای بصری و دلپذیر است که به کاربران این امکان را میدهد که تعامل موثری با سیستم داشته باشند.
تجربه کاربری یا User Experience مجموعهای از تعاملات کاربر در هنگام استفاده از اپلیکیشن است. به تعبیر دیگر UX با تجربه سروکار دارد. در واقع تجربه کلی کاربر در هنگام تعامل با یک محصول از جمله سهولت استفاده، دسترسی و واکنش احساسی آن است. UI زیرمجموعه ای از UX است و هر دو برای موفقیت یک محصول ضروری هستند. UX مشخص میکند که تعامل یک کاربر با اپلیکیشن چگونه باشد یا دکمهها کجا قرار بگیرند، اما UI مشخص میکند که این تعامل کاربر با اپلیکیشن قرار است چگونه نمایش داده شود و یا کیفیت ظاهری آن دکمه باید چگونه باشد.
تاثیر یک UI و UX خوب برای کاربر
یک طراحی رابط کاربری خوب باید به راحتی قابل درک و تعامل باشد به شکلی که اگر کسی برای اولین بار از اپلیکیشن شما استفاده میکند، بتواند به راحتی با آن کار کند. رابط کاربری موبایل از لحاظ طراحی بسیار با وبسایت متفاوت است چرا که موبایل مسیرهای موجود محدودتری نسبت به وبسایت دارد و نیز تعداد دفعاتی که کاربر با آن سروکار دارد بسیار متفاوت است. هر شرکت سازندهی موبایل طراحی کاربری مخصوص به خود را دارد. همانطور که با نگاه کردن به منوی هر موبایل متوجه شرکت سازنده آن خواهید شد و به عبارتی، رابط کاربری در گوشی موبایل امضا شرکت سازندهی آن محسوب میشود.
تاثیر UI و UX اپلیکیشن در نتیجهی تبلیغات
تجربه و رابط کاربری خوب باعث ترغیب کاربر به مراجعه دوباره به اپلیکیشن و ایجاد یک تجربه خوشایند برای کاربر میشود. بنابراین هرچقدر UI و UX اپلیکیشن شما برای کاربر راحت، در دسترس و دلنشینتر باشد، تجربهی بهتری برای کاربر رقم خواهد خورد و از حذف برنامه جلوگیری میکند. از طرفی زمانی که کاربر تجربهی خوبی از اپلیکیشن شما داشته باشد، باعث پیشنهاد برنامه به سایرین نیز میشود.
UI خوب چه ویژگیهایی دارد؟
یک رابط کاربری خوب لازم است به گونهای باشد که اهداف، نیازها، سطح مهارت و توانمندی مخاطبان را در نظر گرفته باشد. زمانی میتوانیم بگوییم یک UI خوب داریم که:
-
از المانهای بیهوده که منجر به سردرگمی کاربر میشود دوری کنیم.
-
رابط کاربری ما به گونهای باشد که کاربر برای استفاده از آن نیازی به آموزش نداشته باشد.
-
کاربر از کار کردن با آن لذت ببرد.
چند توصیه برای طراحی یک UI باکیفیت
-
محتوا را متناسب با صفحه نمایش مخاطب طراحی کنید. مهم است طراحی شما به گونهای باشد که مخاطبان برای کار با تمام صفحه، نیازی به بزرگنمایی نداشته باشند.
-
اطمینان حاصل کنید که تضاد کافی بین رنگهای پسزمینه، متن و دکمهها وجود داشته باشد و طراحی متن به گونهای باشد که حداکثر میزان خوانایی را ایجاد کند.
-
نسبت بین متنها، دکمهها و تصاویر را تراز کنید تا تناسب بصری خوبی ایجاد شود.
-
مطمئن شوید UI شما در همه حالتها کاربردی است. اگر لازم است، رابط کاربری را به گونهای طراحی کنید که در تمامی حالات عمودی، افقی و صفحات بزرگ و کوچک، قابلیت استفاده داشته باشد.
توجه کنید بسیاری از اپلیکیشنها در اوج سادگی، زیبا و دوستداشتنی هستند و برای جذب مخاطب، همیشه نیاز به استفاده از المانهای زیاد و شلوغ نیست.
۴ ابزار مفید و کاربردی در طراحی UI و UX -
فیگما: تعامل کنید. در نسخه تحت وب فیگما میتوانید به صورت همزمان با چند طراح دیگر روی یک طرح کار کنید.
-
ادوبی ایکس دی: یک نسخه اولیه یا موکاپ از طرح خود آماده کنید. حتی میتوانید انیمیشنها و مسیرهای مختلف اپلیکیشن را روی موبایل خود تست کنید و فیدبک بگیرید.
-
اسکچ: راحت کار کنید. این برنامه با داشتن افزونههای کاربردی به شما کمک میکند در زمان خود صرفهجویی کنید.
-
اینویژن استودیو: به کمک این نرمافزار میتوانید بدون کدنویسی، طراحی ریسپانسیو انجام